Οι Βυζαντινοί δε θα μπορούσαν παρά να δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη σε
κάθε είδους ψάρια και οστρακόδερμα μιας και ο Βόσπορος και η Προποντίδα
τους πρόσφερε μια ατέλειωτη ποικιλία σε τέτοια αφθονία που θα μπορούσαν
να τα αλιεύουν ακόμα και με τα χέρια! Στο έργο του «Βυζαντινών Βίος και
Πολιτισμός» ο Φαίδων Κουκουλές περιγράφει τον τρόπο κατανάλωσης των
ψαριών κατά την περίοδο εκείνη: οι ιχθύες τρώγονταν χλωροί (δηλαδή
φρέσκοι) ή αλίπαστοι ή συντηρούμενοι μέσα σε ξύδι «οξωτούς ιχθύας) .
Αυτοί δε που αλιευόταν σε αφθονία από το Βόσπορο ήταν η λακέρδα, οι
τόνοι, οι σκόμβροι, οι τσίροι (γαύροι).
Τα παχιά ψάρια όπως ο τόνος, η παλαμίδα και το σκουμπρί τα μαγείρευαν στη σχάρα ή στο φούρνο. Με τα πετρόψαρα παρασκεύαζαν ψαρόσουπες τις οποίες αρωμάτιζαν μα φρέσκα λαχανικά και βότανα.
Τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα ονομάζονταν στους Βυζαντινούς χρόνους «αγνά» διότι η κατανάλωσή τους επιτρεπόταν ακόμα και τις ημέρες της νηστείας (ημέρες εξαγνισμού). Τα καλαμάρια τρώγονταν συνήθως τηγανιτά ή γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι και το χταπόδι μαγειρευόταν μόνο με άφθονα μπαχαρικά.
Τα παχιά ψάρια όπως ο τόνος, η παλαμίδα και το σκουμπρί τα μαγείρευαν στη σχάρα ή στο φούρνο. Με τα πετρόψαρα παρασκεύαζαν ψαρόσουπες τις οποίες αρωμάτιζαν μα φρέσκα λαχανικά και βότανα.
Τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα ονομάζονταν στους Βυζαντινούς χρόνους «αγνά» διότι η κατανάλωσή τους επιτρεπόταν ακόμα και τις ημέρες της νηστείας (ημέρες εξαγνισμού). Τα καλαμάρια τρώγονταν συνήθως τηγανιτά ή γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι και το χταπόδι μαγειρευόταν μόνο με άφθονα μπαχαρικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου