Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Ο Κήπος των Ηρώων
Ο περιοχή που περιβάλλει τον συγκεκριμένο ιστορικό χώρο του Κήπου αναφέρεται συχνά από τους ντόπιος ως "το Ηρώων" ή "τα Ηρώα". Το ορθό, φυσικά, είναι το πλήρες "Κήπος των Ηρώων", μιας και πρόκειται για τον κεντρικό χώρο ταφής και μνήμης των πεσόντων της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Εκεί έθαβαν οι Μεσολογγίτες τους νεκρούς τους κατά τα Επαναστατικά χρόνια, μιας το (μέχρι σήμερα) νεκροταφείο του Αγίου Λαζάρου είχε αποκλειστεί. Ακόμα και σήμερα διακρίνονται τα θεμέλια δύο εκκλησιών που λειτουργούσαν στο σημείο, του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας, πίσω από το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα. Ο Κήπος των Ηρώων οριοθετήθηκε και οργανώθηκε το 1830, έπειτα από εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ η κατασκευή του σημερινού τείχους (αντιγραφή στα αρχικά ίχνη του φράχτη) ζητήθηκε από τον Όθρωνα.
Τόσο ο καθεαυτός ιστορικός χώρος, όσο και η γύρω περιοχή, είναι φυτεμένος με πανύψηλους φοίνικες, πεύκα και ευκάλυπτους, ενώ το εσωτερικό του καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου από γκαζόν, λιθόστρωτα δρομάκια και ξύλινα παγκάκια. Περιδιαβαίνοντας κανείς τον Κήπο, μπορεί να βρει τον Τύμβο των Πεσόντων, τον αδριάντα του Λόρδου Βύρωνα, το Μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, καθώς και πάμπολλα αφιερώματα στους Φιλέλληνες όλου του κόσμου: Ελβετούς, Γάλλους, Ολλανδούς.. Κάθε χρόνο, μάλιστα, στις Εορτές Εξόδου, μία τιμώμενη χώρα εκπροσωπείται στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμά με τη σειρά της τους πολίτες της που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στο πλευρό των Μεσολογγίτών.
Οι Εορτές Εξόδου αποτελούν μάλλον το κορυφαίο ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός του τόπου. Μία φορά τον χρόνο, οι κάτοικοι της περιοχής, μαζί με τα σχολεία, τους τοπικούς συλλόγους, έναν μεγάλο όγκο ετεροδημοτών, αλλά και δεκάδες επισκεπτών-προσκυνητών (φιλαρμονικές, χορευτικά τμήματα και εξωραϊστικοί σύλλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό) φορούν παραδοσιακές φορεσιές και τιμούν με μία συνταρακτικτή παρέλαση-μνημόσυνο την ζωή και τον αγώνα των Εξοδιτών. Ως επιστέγασμα, δε, των εορτών χαρακτηρίζεται η αναπαράσταση της ανατίναξης του ανεμόμυλου του προύχοντα Χρήστου Καψάλη, ο οποίος μη μπορώντας να λάβει μέρος στην έξοδο, ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη του προμαχώνα του Μπότσαρη, οδηγώντας στον θάνατο γέρους, γυναικόπεδα και ανάπηρους, αλλά και μεγάλο αριθμό Τούρκων εισβολέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου