Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 
φωτογραφία: Λίμνη Πλαστήρα 

ΓΕΝΙΚΑ:
Διαμέρισμα του ελληνικού κράτους, το οποίο ορίζεται βόρεια από τη Μακεδονία, δυτικά από την Ήπειρο, ανατολικά από το Αιγαίο πέλαγος, Παγασητικό και Θερμαϊκό κόλπο και νότια από τη Στερεά Ελλάδα, από τους νομούς Ευρυτανίας και Φθιώτιδας.
Είναι μια μεγάλη πεδιάδα, η οποία κλείνεται γύρω της από τα βουνά Όλυμπος και Καμβούνια (βόρεια), Όθρυς, (νότια), Όσσα και Πήλιο ανατολικά. Ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια υπάρχει άνοιγμα που αποτελεί δίοδο προς τη Μακεδονία. Οι σειρές αυτές των βουνών, σχηματίστηκαν την περίοδο που η Θεσσαλία αποτελούσε εσωτερική θάλασσα (λίμνη). Οι ποταμοί και οι χείμαρροι που τη διέσχιζαν συσσώρευαν σιγά σιγά χαλίκια και άμμο, σχηματίζοντας σταδιακά τα Μετέωρα. Τη θεσσαλική πεδιάδα διασχίζουν ο ποταμός Πηνειός με τους παραποτάμους του, καθώς και ανεξάρτητοι χείμαρροι, οι οποίοι πηγάζουν από τον κλοιό των βουνών. Επίσης η πεδιάδα χωρίζεται από τα βόρεια προς τα νότια με μια λοφοσειρά, σε Ανατολική πεδιάδα, της Λάρισας και σε Δυτική, των Τρικάλων.
Η Θεσσαλία έχει έκταση 13.488 τετρ. χλμ. και 695.654 κατοίκους. Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις νομούς: Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας. Επίσης υπάγονται και βόρειες Σποράδες εκτός της Σκύρου.
Το κλίμα της είναι ηπειρωτικό, δηλαδή ζεστό το καλοκαίρι και ψυχρό το χειμώνα, εξαιτίας των βουνών που την περικλείουν, τα οποία εμποδίζουν την άμεση επίδραση της θάλασσας.

ΛΑΡΙΣΑ:

Η Λάρισα είναι η πρωτεύουσα του νομού Λαρίσης και βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Πηνειού και βορειοανατολικά του εύφορου Θεσσαλικού κάμπου. Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια ιστορία από την παλαιολιθική εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία n πόλη κτίστηκε από τον Λάρισο γιο του Πελασγού. Η Λάρισα ήταν πρωτεύουσα της Πελασγιώτιδας, μια από τις τέσσερις τετραρχίες της Θεσσαλίας και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. αλλά και κατά την Βυζαντινή εποχή.
Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πολλά ευρήματα με σημαντικότερα τα δύο αρχαία θέατρα. Το πρώτο βρίσκεται στην νότια πλαγιά του λόφου Φρούριο και χτίστηκε στο τέλος του 3ου π.Χ. αιώνα και χρησιμοποιούνταν μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους οπότε και χτίστηκε το δεύτερο πιο μικρό θέατρο.
Η Λάρισα ως το 1423 που κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς δέχτηκε επιδρομές από Γότθους, Βησιγότθους, Φράγκους, Βούλγαρους και Σέρβους.

Η Λάρισα σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή με πολλές βιομηχανίες και έντονη εμπορική δραστηριότητα.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας.
Στον νομό Λάρισας παράγονται σιτηρά, βαμβάκι, καπνό, λαχανικά, κρασί και τσίπουρο (Τύρναβος) που θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Έθιμα

Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Λάρισας δεν διαφέρουν από τα έθιμα και τις παραδόσεις που χαρακτηρίζουν άλλες ελληνικές περιοχές. Τα συναντάμε κυρίως στις γιορτές, τους γάμους και τις χαρές του κόσμου.
Κάθε χρόνο όμως, στις 25 Σεπτεμβρίου, γίνεται στο Αλκαζάρ το Πανηγύρι της Λάρισας. Παλιά ήταν μια μεγάλη ζωοπανήγυρης. Σήμερα είναι μια εμποροπανήγυρις. Οι χωρικοί φέρνουν τα διάφορα προϊόντα τους, οι έμποροι τα δικά τους και γίνεται πανζουρλισμός. Στο πανηγύρι αυτό πουλιέται ο φημισμένος χαλβάς Φαρσάλων.

ΒΟΛΟΣ:

Ο νομός Μαγνησίας φημίζεται για την πλούσια μυθολογική παράδοση αλλά και για την σπάνια ομορφιά των τοπίων του. Το όνομα της Μαγνησία το πήρε από τους αρχαίους κάτοικους της, τους Μαγνήτες. Σύμφωνα με την μυθολογία από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι του για την Κολχίδα ο Ιάσονας με το πλοίο του την Αργώ αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας και εδώ ήταν η κατοικία των μυθικών Κενταύρων.

Ο
Βόλος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας και το τρίτο σε μέγεθος λιμάνι της Ελλάδος.
Είναι μια πολύ όμορφη πόλη που βρέχεται από τον Παγασητικό κόλπο και απλώνεται ως τους πρόποδες του πανέμορφου Πηλίου. Λόγω του λιμανιού αλλά και της γεωγραφικής θέσης του είναι σπουδαίο βιομηχανικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Έχει πολύ καλή ρυμοτομία με όμορφα νεοκλασικά κτίρια, πλατείες αλλά και την παραλία του με τα φημισμένα ταβερνάκια και τσιπουράδικα που γοητεύουν τον επισκέπτη.

ΤΡΙΚΑΛΑ:

Ο νομός Τρικάλων είναι κυρίως ορεινός με εκπληκτικά ορεινά τοπία και δάση.

Τα Τρίκαλα είναι μια όμορφη σύγχρονη πόλη, επίπεδη και με πολύ καλή ρυμοτομία, δρόμους και μεγάλες πλατείες. Είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Τρίκκης γνωστή από τα χρόνια του 'Ομηρου. Θεωρείται ότι ήταν η γενέτειρα του Ασκληπιού. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος που με τα πλούσια νερά του και τις γέφυρες του, της χαρίζει σπάνια ομορφιά. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την κεντρική γέφυρα που είναι τοξωτή και είναι μόνο για πεζούς.

Αξιοθέατα της πόλης είναι το Φρούριο που χτίστηκε την εποχή του Ιουστινιανού και μέσα στο φρούριο αξίζει να δείτε το ρολόι της πόλης και το υπαίθριο θέατρο. Στο κέντρο των Τρικάλων τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης. Το Βαρούσι, παλιά αρχοντική συνοικία με παραδοσιακά σπίτια. Επίσης το Κουρσούμ Τζαμί που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε το 1996 από τον Δήμο Τρικάλων.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ:
Ο νομός Καρδίτσας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας και είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις της Θεσσαλίας. Στην δυτική του πλευρά η οροσειρά των Αγράφων και της Πίνδου με πανέμορφα ορεινά τοπία και από την άλλη απλώνεται ο εύφορος θεσσαλικός κάμπος. Τον νομό διασχίζουν πολλά ποτάμια που τρέφουν τη γη και ποτίζουν τον κάμπο.
Ευρήματα σε όλο τον νομό μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικούνταν από τα 6.000 π.Χ. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτελούσε σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών. Η περιοχή ήταν τμήμα της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας που μαζί με την Φθιώτιδα, την Ιστιαιώτιδα και την Πελασγιώτιδα αποτελούσαν την Θεσσαλική Τετράδα, ένα είδος συμμαχίας. Τρεις πόλεις της περιοχής αναφέρονται και από τον 'Ομηρο στην Ιλιάδα επειδή πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο.
Κατά την Βυζαντινή περίοδο η περιοχή γνώρισε πολλούς εισβολείς. Από εκείνη την εποχή σώζονται αρκετά μνημεία κυρίως εκκλησίες και μοναστήρια αλλά και το σημαντικό βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου.
Από τον 15ο αιώνα εγκαθίστανται οι Τούρκοι και εκμεταλλεύονται την εύφορη θεσσαλική γη. Αξιοσημείωτη ήταν η συνεισφορά των ανθρώπων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τελικά απελευθερώθηκε με την συνθήκη της Θεσσαλίας το 1881. Τα χρόνια της απελευθέρωσης ακολουθούν οι αγώνες των αγροτών για δίκαιη κατανομή της γης από τους τσιφλικάδες με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Κιλελέρ το 1910.
Στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο η συμμετοχή του πληθυσμού στην αντίσταση ήταν μεγάλη με χαρακτηριστικό παράδειγμα το συμμαχικό αεροδρόμιο που λειτουργούσε στο οροπέδιο Νεβρόπολης και η Καρδίτσα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε στην Ευρώπη.
Η πόλη της Καρδίτσας ιδρύθηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας και ήταν έδρα του τουρκικού στρατού. Το 1822 πανούκλα αποδεκάτισε τον πληθυσμό αλλά μετά την απελευθέρωση της το 1881 θα αναγεννηθεί και πάλι και θα αποτελέσει σημαντικό εμπορικό κέντρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου