Από τη Ζάκυνθο – το «φιόρο του Λεβάντε» - μέχρι τον βοτανικό παράδεισο της Λέσβου, τον πλούσιο μανιταρότοπο των Γρεβενών αλλά και την πλημμυρισμένη από θεραπευτικά βότανα κρητική γη, η Χλωρίδα, θεά της βλάστησης στην ελληνική μυθολογία, φρόντισε να φυτρώσουν πάνω από 5.600 είδη φυτών – 750 από αυτά ενδημικά, δηλαδή, δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου.
Όταν το μουντό γκρίζο του χειμώνα δώσει τη θέση του στο ολοφώτεινο της άνοιξης, χιλιάδες πολύχρωμα κεφαλάκια ξεπροβάλλουν δειλά - δειλά για να πάρουν μέρος στο ξέφρενο πανηγύρι της βλάστησης. Πρώτα σέρνουν τον χορό τα πολύχρωμα αγριολούλουδα. Ανάμεσά τους , καρφιτσωμένα στο καταπράσινο χαλί της φύσης, μυρωδάτα χόρτα του βουνού, θρεπτικά μανιτάρια, θεραπευτικά βότανα… υποκλίνονται κι αυτά στο απαράμιλλο μεγαλείο της φύσης.
Ταπεινά αγριολούλουδα
Στολίζουν τις μνήμες της πανάρχαιας κληρονομιάς μας πάνω σε καστροπολιτείες και αρχαία μνημεία. Χρωματίζουν τους αγρούς και τα αλπικά λιβάδια. Ημερεύουν τα φαράγγια και τις απάτητες βουνοκορφές. Φωτίζουν τις σκιερές ορθοπλαγιές. Ποτίζουν τις ρίζες τους σε ήρεμες λίμνες ή θαλασσοδαρμένα βράχια..
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα αγριολούλουδα – αυτοί οι μεθυστικοί προάγγελοι της άνοιξης – ξεπροβάλλουν σαν λιλιπούτιες ζωγραφιές του Θεού, στολίζοντας με τη διακριτική τους παρουσία κάθε γωνιά του τόπου μας.
Αγκαλιές ολόκληρες από κυκλάμινα, σ’ όλους τους τόνους του ροζ, υμνούν την ομορφιά της φύσης γατζωμένα στα βράχια των Μετεώρων. Τεράστιες εκτάσεις από υπέροχα μοβ ανθάκια κρόκου κατακλύζουν τις οροσειρές της Τύμφης και του Ταΰγετου. Ντελικάτα κρινάκια στις κορφές του Ολύμπου∙ κίτρινες ακτινωτές μαργαρίτες ψηλά στο Γράμμο∙ άγριες τουλίπες στα Λευκά Όρη. Ολοστόλιστα σπάρτα, μυρωδάτες αγριοτριανταφυλλιές αλλά και εύθραυστες ανεμώνες στους πρόποδες της Οίτης. Απέραντα χαλιά από «αλαζονικές» βελουδένιες παπαρούνες ντύνουν λιβάδια και αγρούς με την πορφυρένια ομορφιά τους. Ηλιόλουστα ξέφωτα πλημμυρίζουν από ίριδες και βιόλες, πολύχρωμες ψηφίδες ενός αριστοτεχνικού μωσαϊκού σε μια αρωματική πανδαισία. Αμέτρητες ιώδεις καμπανούλες λικνίζονται ανάλαφρα στο ανοιξιάτικο αεράκι. Νεραγκούλες, κρίνοι της άμμου αλλά και ρείκια καθρεφτίζονται σε ρυάκια και λίμνες. Κίτρινες και μοβ δακτυλόριζες – ορχιδέες κι αυτές – συμπληρώνουν εντυπωσιακά την πολύχρωμη παλέτα της φύσης.
Στην αρχαία Ελλάδα η θρησκεία, οι μύθοι, η ιατρική, οι τελετές αλλά και η τέχνη ήταν στενά συνυφασμένες με τα λουλούδια. Η Τοιχογραφία της Άνοιξης με τους υπέροχους ιερούς κρίνους αλλά και η διάσημη«Κροκοσυλλέκτρια» – πολύτιμα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στην αρχαία Θήρα – αποτελούν τρανά παραδείγματα της επιρροής που ασκούσαν τα λουλούδια στους αρχαίους προγόνους μας.
Μανιτάρια του βουνού και του κάμπου
Μέσα σε ελατοδάση, σε αλπικά τοπία, σε θαμνότοπους και ξέφωτα αλλά και σε παραποτάμιες περιοχές, φυτρώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες είδη άγριων μανιταριών.
Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, η συλλογή των εαρινών μανιταριών - από γαστρονόμους και όχι μόνο - εξελίσσεται σε πραγματικό «σαφάρι» με έπαθλο τρυφερά, τροφαντά μανιτάρια. Από τα 2.200 είδη γνωστά στη χώρα μας, τα εδώδιμα ανέρχονται μόλις στα 150. Άριστης ποιότητας και με γεύση συγκλονιστική, τα ελληνικά άγρια μανιτάρια αποτελούν μια υγιεινή και ανώτερη γαστρονομικά τροφή. Επιλέγοντας προσεκτικά και μεαπόλυτη γνώση τα βρώσιμα μανιτάρια, εξασφαλίζουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ στο τραπέζι μας, νόστιμα καθημερινά πιάτα ή και ευφάνταστες γκουρμέ παραλλαγές.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας – ιδιαίτερα όμως στη «μανιτοπεριφέρεια» της Δυτικής Μακεδονίας – δραστηριοποιούνται σύλλογοι, τα έμπειρα μέλη των οποίων, αναλαμβάνουν να σας αποκαλύψουν τον μαγικό κόσμο των μανιταριών μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις στο δάσος. Τη μεγαλύτερη ποικιλία μανιταριών θα γνωρίσετε στα Γρεβενά. Οι Γρεβενιώτες, από τους πιο φανατικούς και πλέον ενημερωμένους«μανιταράδες», έχουν μετατρέψει την περιοχή τους σε πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό Εδώ έχουν εντοπιστεί είδη που θεωρούνται σπάνια σ’ όλη την Ευρώπη, μερικά μάλιστα και υπό εξαφάνιση.
Ευεργετικά βότανα
Στη χώρα μας, σε μια από τις πλουσιότερες του κόσμου σε βιοποικιλότητα, φυτρώνουν εκατοντάδεςαρωματικά και θεραπευτικά βότανα. Ως τροφή αλλά και φάρμακα της φύσης εκτιμήθηκαν – από τους αρχαίους κιόλας προγόνους μας – για τις αναλγητικές κυρίως ικανότητές τους. Σήμερα, ένα ποσοστό περίπου 75% των χημικών φαρμάκων βασίζονται στις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου