Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τους Ευρωπαίους; Πως τα γιορτάζουν; Ποια είναι τα πιο σημαντικά σύμβολα της Χριστουγεννιάτικης περιόδου; Το Stars For Europe, o Ευρωπαϊκός σύνδεσμος καλλιεργητών Αλεξανδριανού δίνει την απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις μέσα από μια Πανευρωπαϊκή online έρευνα.

17 παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα σύμβολα, από Χριστουγεννιάτικα δέντρα, σκηνικά της γέννησης, κεριά και γκι, αστέρια και Αλεξανδριανά, προέκυψαν από την έρευνα σύμφωνα με την σημαντικότητά τους για την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο είναι μακράν το πιο σημαντικό σύμβολο των Χριστουγέννων για τους Ευρωπαίους. Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων το αξιολόγησαν σαν πολύ σημαντικό ή σημαντικό.
Στη Γερμανία, το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο υπήρχε από τον Μεσαίωνα. Η πρώτη καταγεγραμμένη απόδειξη ευγενών οικογενειών που στόλιζαν τα σαλόνια τους με εντυπωσιακά έλατα είναι από τον 16ο αιώνα, ενώ το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έγινε ευρέως γνωστό και εκτός συνόρων της Γερμανίας τον 19ο αιώνα.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον Ελλαδικό χώρο το 1933. Το έφεραν ο Όθωνας και η Βαυαρική δυναστεία ως Γερμανικό έθιμο. Ωστόσο από το 1950 και μετά, το δέντρο άρχισε να καθιερώνεται σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο παραδοσιακά στολίζεται με κεριά ή λαμπιόνια. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται σύμβολο για το φως και την ελπίδα, καθώς επίσης και τη ζωή. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που τα κεριά και τα λαμπιόνια είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικά για τους Ευρωπαίους, όσο το ίδιο το δέντρο. Περίπου το 87% των ερωτηθέντων τα αξιολόγησε ως αρκετά ή πολύ σημαντικά, καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση στη λίστα με τα πιο σημαντικά σύμβολα.

Τα αστέρια και τα Αλεξανδριανά είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Για πάνω από το 60% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν, τα αστέρια και το Αλεξανδριανό αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι των Χριστουγέννων. Ούτως ή άλλως τα αστέρια είναι ένα από τα πιο πρώιμα σύμβολα των Χριστουγέννων.

Σήμερα, το Αλεξανδριανό αποτελεί βασικό στοιχείο των Χριστουγέννων στις περισσότερες χώρες. Στην δεκαετία του ‘50 καλλιεργήθηκαν τα πρώτα Αλεξανδριανά, κατάλληλα για οικιακή χρήση. Μετέπειτα, αυτό το χειμωνιάτικο φυτό έγινε γρήγορα ένα μόνιμο κομμάτι των Χριστουγέννων, της γιορτινής διακόσμησης και των συμβολισμών. Περίπου 84% των ερωτηθέντων της έρευνας επιβεβαίωσαν ότι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αγοράζουν Αλεξανδριανό.

Ο λόγος της τεράστιας δημοτικότητάς του είναι προφανής: Με τα αστερόμορφα φύλλα του, ταιριάζει απόλυτα με τα υπόλοιπα σύμβολα των Χριστουγέννων. Επιπλέον το κλασσικό κόκκινο και πράσινο χρώμα του Αλεξανδριανού, είναι και τα κατ’εξοχήν Χριστουγεννιάτικα χρώματα. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει την ελπίδα για τη ζωή το χειμώνα, καθώς επίσης και την πίστη, ενώ το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού για την λύτρωση του κόσμου. Για αυτούς τους λόγους αυτά τα χρώματα κυριαρχούν στις Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Και παρόλο που το Αλεξανδριανό πλέον καλλιεργείται σε πολλά σχήματα και χρώματα, το κόκκινο και το πράσινο είναι μακράν τα πιο δημοφιλή. Περίπου το 74% των ερωτηθέντων προτιμούν τα κόκκινα Αλεξανδριανά από τα λευκά ή τα χρωματιστά και τα ροζ.

Σημαντικά θεωρούνται τα Χριστούγεννα ο χρόνος με την οικογένεια, η εορταστική διακόσμηση, τα δώρα και το καλό φαγητό
Η Ευρώπη σπάνια συμφωνεί τόσο πολύ/. Στην ερώτηση “τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για εσάς” περίπου το 98% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν ως σημαντικό ή πολύ σημαντικό να βρίσκονται με τους φίλους και την οικογένειά τους τα Χριστούγεννα. Πάνω από το 97% των συμμετεχόντων περνούν τα Χριστούγεννα με την οικογένειά τους, ενώ 64% περνούν τις διακοπές τους στο σπίτι και σχεδόν το ένα τρίτο ταξιδεύει σε συγγενείς ή φίλους.

Οι ερωτηθέντες συμφώνησαν επίσης για την εορταστική διακόσμηση. Περισσότερο από το 87% απάντησαν ότι η διακόσμηση είναι απαραίτητη για τα Χριστούγεννα. Περίπου το 81% ανυπομονούν τα δώσουν και να πάρουν δώρα, ενώ το φαγητό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για περίπου 78% των ερωτηθέντων. Τέλος, κάτω από 40% των Ευρωπαίων συνδέουν τα Χριστούγεννα με το άγχος και το στρες.

Είτε στολισμένο με γιορτινές λεπτομέρειες είτε μόνο του, το Αλεξανδριανό δεν είναι μόνο ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα των Χριστουγέννων, είναι επίσης ιδανικά κατάλληλο για να δημιουργήσει μια ατμοσφαιρική διακόσμηση και πάντα ευπρόσδεκτο σαν δώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου