Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΟΛΟΥ

 

Περιοχή με αδιάκοπη ανθρώπινη παρουσία, συγκεντρώνει σήμερα τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, τον μυκηναϊκό οικισμό στο Διμήνι, την πόλη των κλασσικών χρόνων στο λόφο της Γορίτσας, την αρχαία Δημητριάδα, τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές των Φθιώτιδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο, εξαιρετικά μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής στους οικισμούς του Πηλίου και μοναδικές συλλογές και εκθέσεις από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και την πρόσφατη βιομηχανική παράδοση.
Η Μαγνησία πήρε το όνομά της από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, μεταξύ των οποίων οι Μαγνήτες, απόγονοι του Αιόλου, θεού των ανέμων και τολμηροί θαλασσοπόροι της εποχής. Στην αρχαία Ιωλκό συγκεντρώθηκαν οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και με αρχηγό τους τον Ιάσονα ξεκίνησαν με την Αργώ για τη μακρινή Κολχίδα, αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας. 

Στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι και ο σοφός Χείρωνας, κοντά στον οποίο μαθήτευσε ο Αχιλλέας καθώς και ο Ασκληπιός που διδάχθηκε την ιατρική. Η περιοχή κατοικήθηκε από τους πρώιμους προϊστορικούς χρόνους. Τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Νεολιθικής Εποχής στο Σέσκλο (αρχή 7 ης χιλιετίας π.Χ.) και στο Διμήνι (τέλη 5 ης χιλιετίας π.Χ.), όπου αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός, οι μυκηναϊκές θέσεις στην περιοχή της Ιωλκού, που άκμασε κατά τον 13 ο και 14 ο αιώνα π.Χ. 

 

Οι Παγασές που έδωσαν το όνομά τους στον Παγασητικό κόλπο, οι αρχαίες Φερέςστο σημερινό Βαλεστίνο, η αρχαία Άλος κοντά στον Αλμυρό, οι Φθιώτιδες Θήβες στη σημερινή Νέα Αγχίαλο, η Αρχαία πόλη Δημητριάδα που ίδρυσε στις αρχές του 3 ου αι. π.Χ., ο Μακεδόνας Βασιλιάς, Δημήτριος ο Πολιορκητής, αποτελούν ιστορικά μνημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αρκετοί οικισμοί του Πηλίου εξελίχθηκαν σε σημαντικά κεφαλοχώρια, φθάνοντας σε ιδιαίτερη οικονομική και πνευματική ακμή κατά το 18 ο αιώνα. 

Η Μαγνησία από νωρίς έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1881.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της περιοχής διαδραμάτισε η εγκατάσταση προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου