Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΣΕΩΝ

Κρυολογήματα και ιώσεις μας ταλαιπωρούν συχνά το χειμώνα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες τροφές που μπορούν να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας και πιο συγκεκριμένα αυτές που είναι πλούσιες σε αργινίνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, γλουταμίνη και αντιοξειδωτικά. Η αργινίνη (αμινοξύ) περιέχεται στα καρύδια και το κρέας, ενώ τα ωμέγα-3 στα ψάρια -κυρίως τα λιπαρά- όπως ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλα και τόνος. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κρέας, στο γάλα και τα παράγωγά του, στα ψάρια, τα χταπόδια και τα οστρακοειδή. Η γλουταμίνη υπάρχει κυρίως στο γάλα και το τυρί. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, και περιέχεται στη φλούδα του σταφυλιού, στα κουκουνάρια, στα βατόμουρα, στα κάσιους και στο κόκκινο κρασί. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ προστατεύει επίσης τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες έχει και το σκόρδο, το οποίο παρά την κακοσμία που προκαλεί, είναι «φάρμακο» γι’ αυτή την εποχή. Λίγος μαϊντανός μετά την κατανάλωσή του μπορεί να σώσει την κατάσταση. Στα αντιοξειδωτικά ανήκει και η βιταμίνη C, που ως γνωστόν βοηθά σημαντικά στις ιώσεις. Θα τη βρείτε σε πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου