Οι τρόποι είναι συγκεκριμένοι. Το μυστικό όμως ακούει στην λέξη μόνωση. Για παράδειγμα με τη θερμομόνωση παρεμποδίζεται η μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού στο εξωτερικό και το αντίστροφο. Έτσι το καλά μονωμένο κτίριο διατηρείται ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Οι συχνοί τρόποι μόνωσης είναι οι Θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας, Θερμομόνωση στην εσωτερική επιφάνεια ή στην εξωτερική επιφάνεια, Θερμομόνωση τον πυρήνα χρήση θερμομονωτικών τούβλων.
1. Ξύλο
Μια οικογένεια μπορεί να ζεσταθεί με πολύ μικρότερο κόστος από το να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο. Το κόστος μπορεί να γίνει μηδενικό, αν έχει δικά της ξύλα, ή με πολύ λιγότερο, ανάλογα με το κόστος του κιλού των ξύλων, που είναι πολύ χαμηλότερο από το πετρέλαιο". Το χτιστό τζάκι θερμαίνει αποκλειστικά και μόνο με ακτινοβολία, δηλαδή τον χώρο μπροστά στο τζάκι. Έχει κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς η απόδοσή του είναι πολύ μικρή, ίση με το 25 - 30% της θερμικής ενέργειας που παράγει το καιόμενο ξύλο.Η προκατασκευασμένη εστία έχει λίγο μεγαλύτερη απόδοση από τα χτιστά τζάκια και η απόδοση των εστιών αυτής της κατηγορίας έχουν απόδοση γύρω στο 35-40% της θερμικής ενέργειας που παράγει το καιόμενο ξύλο. Η προκατασκευασμένη εστία από πυρίμαχο υλικό ή μαντέμι ανήκει στην κατηγορία των ανοιχτών τζακιών και είναι κατά κανόνα έτοιμη προς τοποθέτηση. Από την άλλη τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστές εστίες κατασκευασμένες από μαντέμι (χυτοσίδερο) και έχουν υψηλό ποσοστό απόδοσης σε σχέση με το απλό τζάκι. Τα ποσοστά απόδοσης ξεκινούν από 45-50% και μπορούν να φθάσουν μέχρι 75-80%. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού γιατί, εκτός της ακτινοβολίας, κυκλοφορούν υποχρεωτικά ζεστό αέρα ο οποίος εξέρχεται είτε με φυσική ή με βεβιασμένη κυκλοφορία με δυνατότητα διανομής σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάζεται και εγκατάσταση ειδικού συστήματος αεραγωγών, προσφέροντας κεντρική θέρμανση με ζεστό αέρα. Υπάρχουν και τα τζάκια καλοριφέρ που συνδέονται με τον κυκλοφορητή και μεταφέρουν ζεστό νερό στα σώματα του σπιτιού.
2. Πέλλετ
Οικολογικές λύσεις δανείζονται από την Ευρώπη στην χώρα μας, εξυπηρετώντας την ανάγκη μας για θέρμανση χωρίς μεγάλο κόστος, όπως οι σόμπες pellet, οι οποίες προσφέρουν σε όσους τις επιλέξουν φτηνή και οικολογική ζέστη. Οι σόμπες αυτές μπορούν να λειτουργούν ζεσταίνοντας τον αέρα, ενώ κάποιες άλλες λειτουργούν ζεσταίνοντας νερό. Αυτό σημαίνει, πως η σόμπα μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα του καλοριφέρ. «Ζεσταίνει το νερό των σωμάτων, ενώ έχουμε και ζεστό νερό». Τα pellets είναι φτηνότερα από το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια και παρουσιάζουν μια σταθερότερη πορεία μεταβολής τιμών. Το κόστος της σόμπας pellet όταν πρόκειται για το σύστημα του αέρα αγγίζει τα 2.000 ευρώ, ενώ η περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει τη σύνδεση με τα καλοριφέρ θα κοστίσει περίπου 3.000 ευρώ.
3. Ήλιος
Βέβαια, μία από τις πιο οικονομικές μεθόδους για θέρμανση είναι ένα σύστημα που θα λειτουργεί με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών. Με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε 8 τ.μ. που κοστίζουν περίπου 400 ευρώ και ενός μηχανισμού αντιστάθμισης της θερμοκρασίας που κοστίζει περίπου 150 ευρώ, οι πολίτες μπορούν να έχουν θέρμανση χωρίς χρήση πετρελαίου, στο υφιστάμενο σύστημα με τον λέβητα. Με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία θα είναι πάνω από 8-10 βαθμούς Κελσίου.
4. Φυσικό αέριο
Είναι γεγονός ότι το φθηνότερο φυσικό αέριο παραγκωνίζει από την αγορά το πετρέλαιο. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, πιο οικονομικό, αφού υπάρχει σχετική σύμβαση σύμφωνα με την οποία η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πάντα 20% οικονομικότερη από την τιμή του πετρελαίου. Απαιτεί λιγότερο χώρο στο λεβητοστάσιο καθώς δεν απαιτείται δεξαμενή πετρελαίου. Η μέτρηση είναι πάντα σωστή και δεν υπάρχει περίπτωση νοθείας, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης.
5. Γεωθερμία
Λόγω κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, ο Ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ). Σε μερικές περιπτώσεις τα βάθη των γεωθερμικών ταμιευτήρων είναι πολύ μικρά, κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστική, από οικονομική άποψη, τη γεωθερμική εκμετάλλευση.
- ηλεκτροπαραγωγή (θ>90 °C), (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δυαδικό κύκλο) θέρμανση χώρων (με καλοριφέρ για θ>60 °C, με αερόθερμα για θ>40 °C, με ενδοδαπέδιο σύστημα (θ>25 °C), ψύξη και κλιματισμό (με αντλίες θερμότητας απορρόφησης για θ>60 °C, ή με υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας για θ<30 °C)
Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που αναζητούν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς ο χειμώνας προβλέπεται «βαρύς» λόγω της οικονομικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου