Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΨΑΡΙΑ ΚΛΟΟΥΝ

Τα ψάρια-κλόουν ανήκουν στη οικογένεια Pomacentridae. Έχουν αναγνωριστεί περίπου 29 είδη. Συμβιώνουν με τις θαλάσσιες ανεμώνες. Ανάλογα με το είδος τους τα ψάρια-κλόουν είναι κίτρινα, πορτοκαλί, κοκκινωπά ή μαυριδερά και πολλά έχουν έχουν λευκές γραμμές ή κηλίδες. 
Το μεγαλύτερο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 18 εκατοστά, ενώ μερικά μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 10 εκατοστά.


Βρίσκονται στα θερμότερα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην βορειοανατολική Αυστραλία και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ζουν στο βυθό της θάλασσας σε προστατευόμενους ύφαλους ή σε ρηχές λιμνοθάλασσες, συνήθως σε ζευγάρια.
Επίσης, βρίσκονται στη βορειοδυτική Αυστραλία, τη νοτιοανατολική Ασία, την Ιαπωνία και την περιοχή της Μαλαισίας. Δεν υπάρχουν στην Καραϊβική.


Τα ψάρια-κλόουν είναι παμφάγα. Τρέφονται με μικρά ασπόνδυλα.Επίσης, τα φύκια αποτελούν περίπου το 20-25% της διατροφής τους.

Τα ψάρια-κλόουν είναι τα μόνα είδη ψαριών, που μπορούν να αποφύγουν το ισχυρό δηλητήριο που περιέχουν τα πλοκάμια της θαλάσσιας ανεμώνης. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η δραστηριότητα του ψαριού-κλόουν οδηγεί σε μεγαλύτερη κυκλοφορία νερού, γύρω από τη θαλάσσια ανεμώνη. Το ψάρι-κλόουν εξαρτάται από τη θαλάσσια ανεμώνη για την τροφή του.
Όταν η ανεμώνη, με το δηλητήριό της, παραλύει και τρώει ένα ψάρι, τα ψάρι-κλόουν θα καταναλώσει τα υπολείμματα. Σε αντάλλαγμα βοηθά την ανεμώνη να ελευθερωθεί από τα νεκρά πλοκάμια της, τρώγοντας αυτά.

Ζουν σε ζεύγη και κατοικούν σε μια θαλάσσια ανεμώνη. Όταν το θηλυκό πεθαίνει, το αρσενικό αλλάζει φύλο και γίνεται θηλυκό. Αυτό ονομάζεται διαδοχικός ερμαφροδιτισμός.
Τα ψάρια-κλόουν γεννιούνται όλα αρσενικά  Προέχει η αναπαραγωγή θηλυκών. Όταν το θηλυκό πεθαίνει, το κυρίαρχο αρσενικό μεταμορφώνεται σε θηλυκό. Σε μια ομάδα ψαριών-κλόουν, το μεγαλύτερο ψάρι είναι το θηλυκό και το δεύτερο μεγαλύτερο είναι ένα αρσενικό. Όλα τα άλλα ψάρια της ομάδας είναι ουδέτερα, δηλαδή δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τη λειτουργία των σεξουαλικών οργάνων.


Η διάρκεια ζωής τους στη φύση είναι 6 έως 10 έτη, ενώ στην αιχμαλωσία ζουν 3 έως 5 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου