Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ


Το Χονγκ Κονγκ είναι παραθαλάσσια περιοχή και σημαντικός λιμένας της Κίνας, πρώην Βρετανική αποικία. Βρίσκεται στο νότιο ανατολικό τμήμα της Κίνας όπου η ομώνυμη πόλη μαζί με το Καουλούν που συνδέεται με υποθαλάσσια διπλής κατεύθυνσης σήραγγα έχει πληθυσμό 6.845.400 κατοίκους (το 2003). Δοκιμάζεται συχνά από καταστροφικούς τυφώνες. Το κλίμα είναι θερμό και υγρό.

Έχει έκταση 1.092 τετραγωνικά χλμ. και πληθυσμό, με βάση εκτιμήσεις για το 2009, 7.055.071 κατοίκους[3]. Ήταν βρετανική αποικία από το 1842, ανήκε στη Βρετανική Κοινοπολιτεία έως το 1997 οπότε η κυριαρχία μεταβιβάστηκε στην Κίνα, σε μία μεγαλειώδη τελετή. Υπόψη ότι από τον λιμένα του Χονγκ Κονγκ γινόταν και συνεχίζεται σήμερα να διενεργείται, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Κίνας. Διαθέτει σπουδαίο σύγχρονο αεροδρόμιο και τον μεγαλύτερο σε αριθμό κινηματογραφικές αίθουσες που υφίσταται σε πόλη της Ασίας. Στη δεκαετία του 1970 άρχισαν ν΄ αναγείρονται με ταχύτατο ρυθμό τεράστιοι ουρανοξύστες που δεσπόζουν της πόλης προσδίδοντας εικόνα μεγαλούπολης των ΗΠΑ.



Hong KongΣήμερα κυβερνάται ως ειδική διοικητική περιοχή κατά τον βασικό νόμο του Χονγκ Κονγκ. Υπό τον όρο της σινοβρετανικής κοινής Διακήρυξης, η Κινα έχει υποσχεθεί ότι το Χονγκ Κογκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047 γεγονός που το επιβαλλουν περισσότερο οικονομικοί λόγοι.

Νυχτερινή άποψη του Хονγκ Κονγκ, κοντά στον όρμο Wanchai.

Έτσι υπό την πολιτική "μια χώρα, δύο συστήματα", η αυτονομία αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα, την τελωνειακή πολιτική, τις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες του, τους νόμους μετανάστευσης, ενώ η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το Χονγκ Κονγκ διπλωματικά και στρατιωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου