Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΝΑΥΠΛΙΟ

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 13.822 κατοίκους. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στα χρόνια 1828 - 1833.

Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία (τουρκ. Ιτς-Καλέ), έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Παραλίες στο Ναυπλιο:
Η Καραθώνα
Απέχει από το Ναύπλιο 4 χιλιόμετρα και είναι άριστη πλαζ για κολύμβηση. Μεγάλη αμμουδιά και καθαρή θάλασσα. Στο μυχό της Καραθώνας βρίσκεται ο ναός του αγίου Κωνσταντίνου και σε λίγη απόσταση ο "Άγιος Νικόλαος, κτισμένος με κρασί στον κάβο, όπως αναφέρει η σχετική παράδοση. Εδώ έχουν προγραμματισθεί να γίνουν μεγάλα τουριστικά έργα.
Η Αρβανιτιά
Κάνοντας τον περίπατο από τη δυτική στη νότια παραλία και περνώντας τη σπηλιά του Δεσπότη (Νίκανδρου Ντελούκα, t 1912), φτάνομε στο χώρο της Αρβανιτιάς, που εκτείνεται κυρίως κάτω από την απότομη δυτική πλευρά του Παλαμηδίου. Η ονομασία προήλθε από το εξής περιστατικό. Κατά την άτυχη επανάσταση του Ορλώφ (1769), οι Αρβανίτες είχαν σταλεί από την Πύλη να ησυχάσουν το Μοριά. Οι Αλβανικές όμως ορδές κατάντησαν φρικιαστική μάστιγα της Πελοποννήσου, και για τούς  Έλληνες και για τους Τούρκους. Με εντολή του Σουλτάνου. ο Καπετάν Πασάς κάλεσε όλους τούς Αρβανίτες να εγκαταλείψουν το Μοριά.
Για να συνεχίσουμε σε αυτό το blog την προσπάθεια ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου