Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΣΧΕΣΗ - ΓΑΡΙΔΑ

Οι γαρίδες κατοικούν πολλά χρόνια σε αυτό τον πλανήτη. Όπως αποδείχθηκε, ζουν 115 εκατομμύρια χρόνια παραπάνω από ό,τι πιστεύαμε.
Αυτό διαπιστώθηκε από την ανακάλυψη απολιθωμένης γαρίδας 360 εκατομμυρίων ετών σε βράχο της Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Την ονόμασαν Aciculopoda mapesi –από το όνομα του Royal Mapes, του παλαιοντολόγου που τη βρήκε.
Από την παμπάλαια αυτή γαρίδα έχει διατηρηθεί κι ένα μέρος από το μυϊκό σύστημα της ουράς. Αυτό συνέβη επειδή η γαρίδα παρέμεινε σε βαθιά νερά με ήπια ρεύματα με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η καταστροφή των υπολειμμάτων. Στη συντήρηση των μυών συνέβαλαν η αυξημένη περιεκτικότητα των υδάτων σε οξύ και η χαμηλή αντίστοιχα περιεκτικότητα σε οξυγόνο στον πυθμένα. Εξάλλου, η γαρίδα θάφτηκε σχετικά γρήγορα στο μαλακό πυθμένα.
Πέραν του τίτλου της αρχαιότερης γαρίδας, μπορεί ως εύρημα να συνδράμει στη χαρτογράφηση της εξέλιξης των δεκαπόδων, των καρκινοειδών που έχουν δέκα πόδια, στα οποία εντάσσονται οι κάβουρες και οι αστακοί.
 
Για να συνεχίσουμε σε αυτό το blog την προσπάθεια ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου