Ο βορειοδυτικότερος Δήμος της ηπειρωτικής Ελλάδας, καταλαμβάνει την
παράλια περιοχή βόρεια των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά μέχρι την
Ελληνοαλβανική μεθόριο. Φημισμένα είναι τα αλιεύματά της ενώ ιδιαίτερη
ανάπτυξη γνωρίζει η ιχθυοκαλλιέργεια για την τσιπούρα και το λαυράκι.
Δεν πρέπει να περάσει κανείς από την περιοχή χωρίς να δοκιμάσει κεφαλόπουλα στα κάρβουνα και γαρίδες στις ταβέρνες στο «Σκάλωμα», την παραλία δηλαδή της Σαγιάδας, όπου μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδος.
Με κέντρο τον οικισμό της παλιάς Σαγιάδας (ο οποίος αποτελεί και τον κύριο πόλο έλξης με τις εκκλησίες, τα καλντερίμια, τα αλώνια, και τα σπίτια του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον), ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί πλήθος αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή, καθώς και χώρους ευρύτερου ενδιαφέροντος:
• Γιτάνη: Κοντά στο φράγμα του ποταμού. Πόλη Ελληνιστικών χρόνων.
• Μαστιλίτσα: Πάνω στον ομώνυμο λόφο στο κέντρο του κάμπου. Οικισμός Ελληνιστικών χρόνων.
• Στροβίλι: Πάνω στον κωνικό λόφο στη «λωρίδα Σαγιάδας». Βυζαντινό φρούριο.
• Πύργος Σαγιάδας: Μέσα στη θάλασσα στην περιοχή των αλυκών. Μεσαιωνικό οχυρό.
• Ευρύτερη περιοχή: Παραδοσιακός οικισμός στο Πλαίσιο, Κασνέτσι, Μοναστήρι Γηρομερίου, Μονή Ραγίου, Πύργος Ραγίου, Λυγκιά, Κάστρο Ηγουμενίτσας κ.λ.π.
Ακόμα ο επισκέπτης βαδίζοντας πάνω στα παλιά μονοπάτια και καλντερίμια, μπορεί να επισκεφτεί εκτός από τους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους και το δέλτα του ποταμού Καλαμά που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από την άποψη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και προσελκύει ήδη δεκάδες μελετητές από όλον τον κόσμο.
Σήμερα τα έργα υποδομής του «Διασυνοριακού δικτύου» (Μεθοριακός σταθμός, Τελωνείο Μαυροματίου και βελτίωση του λιμανιού της Σαγιάδας) καθιστούν τη Σαγιάδα σημαντική είσοδο για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη γείτονα Αλβανία. Επίσης με γρήγορο ρυθμό προχωρά και η ανάπτυξη Ιαματικών λουτρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου